A kocsmában akármiről beszélhetnek a férfiak. Ha kell, még a kenőzsírról is.

Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a kocsma sok szempontból a férfiak szentélye. Nem azért, mert itt ilyenkor kibeszélhetik az asszonyaikat, ez csak a közhiedelem, ami hozzá kell, hogy tegyem rendkívül téves. Itt inkább olyan dolgokról esik szó, ami a hölgyeket nem érdekli. Persze honnan is tudhatnánk, hogy a hölgyeket mi érdekli, mivel ők örökké a kifürkészhetetlenségre és a titokzatosságra törekednek, de pár dolog, mint például a kedven futball csapatom bajnokságbeli esélyei, vagy éppen a különböző motorolaj adalékok és a kenőzsírok biztos, hogy nem érdekli őket annyira, hogy hosszas tanácskozásba lehessen velük bonyolódni úgy, hogy közben nem csak az áráról van szó, vagy, hogy kell, nem kell. Hanem olyan szempontok alapján is, hogy milyen speciális kenési tulajdonságokkal rendelkezik az adott zsír. Hogy milyen hosszú ideig tartja meg kenőképességét és még sorolhatnám.

Egy szóval azért szoktunk a fiúkkal lejárogatni a kocsmába, hogy ha arról van szó, bármikor össze tudjuk dugni a fejünket és megtárgyaljuk ezeket a témákat. Közben pedig meccset nézünk félszemmel a tévében és kortyoljuk a finom hűs sört. És nem szoktunk minden este lejárni sőt. Örülünk, ha a magánélet, család és munka mellet két-három hetente egyszer jut ilyenre időnk és akkor munka után ott találkozunk és addig maradunk, amíg jól esik.

Azt pedig, hogy miért említettem pont a kenőzsírt, az nem más, mint, hogy ez alkalommal valóban erről volt szó. De nem akármilyen beszélgetés kerekedett ki. Egész kis vitakört sikerült létrehoznunk a kocsmázó férfiak közt arról, hogy melyik kenőzsírt, miért és honnan érdemes megvenni. Volt egy csapat, akik Liqui Moly márkára esküdtek, mert szerintük az adta a legjobb kenést. Voltak páran, akik a Repsol termékek mellett álltak ki, hiszen állításuk szerint a piacon az egyik legjobb, mivel nagyon jó súrlódáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezekkel pedig vitába szálltak Xado pártiak, akik ezt cáfolták és azzal érveltek saját favoritjuk mellett, hogy az szuper univerzális zsír, mely számos szerelvényhez alkalmazható, mint például: kerékagycsapágyhoz golyóscsapágyakhoz, vagy siklócsapágyhoz váltó kardáncsuklójához szivattyú és generátorcsapágyhoz.

Nem volt konszenzus, nem volt egyetértés. Mindenki győzködte a másikat, hogy mi a jó. Én azt a csapatot erősítettem, akik egy kissé távolabbról figyeltük az eseményeket, és úgy voltunk vele, hogy végső soron mindegyik arra jó, amire kell, hogy jó legyen, így inkább majd talán az ára fogja eldönteni a dolgot. Nincs olyan nagy különbség köztük árban sem, de ebbe már nem akartam belemenni, mert annál jobban elhúzódik a kis vitakör. Viszont volt egyetlen egy dolog, amiben különös módon mindenki egyetértett, aki esetleg nem értett egyet, azt pedig meggyőzték sikeresen a többiek. Ez pedig nem volt más, mint az, hogy honnan kell rendelni a kenőzsírokat. Mindenki egy internetes oldalról rendeli, ahol egyrészt fent van mindenkinek a kedvence, másrészt pedig a leehető legegyszerűbb ott a regisztráció, a fizetési procedúra és a kiszállítás is nagyon rövid időn belül megtörténik. Ebben tényleg a végére mindenki egyet értett.

Mindenki nagyon elégedetten távozott aznap este még akkor is, ha tényleg nem mindenben volt egyet értés. De néha kell az ilyen. Hogy a férfiak is a legabszurdabb dolgokon összevitatkozhatnak és kiadhatják magukból a gondolataikat és érzelmeiket egy kulturált és megértő közegben. És nem volt semmilyen nagy balhé vagy ne adj isten kocsmai verekedés. Egyszerűen összehozta a csapatot és más embereket is bevonzott és férfiasan eltöltöttünk egy kis időt jó sör, jó zene és egy meccs társaságában. Kell ez nekünk is.