Kocsma és motoros bolt egy utcában

A nagyváros előnye az, hogy nincs olyan szolgáltatás, olyan üzletfajta, gyakorlatilag a hét és a nap bármelyik időszakában, mely rendelkezésre áll, viszonylag kis távolságon belül az elkényelmesedett polgárok kiszolgálására alkalmas. Amennyiben annyira közeli üzletekről beszélünk, gyakran célszerű, ha az ember gyalog, vagy biciklivel teszi meg ezt az utat, mert tömegközlekedéssel gyakran dupla annyi idő és távolság is lehet. Ha távolabbi célállomásokról van szó, akkor pedig a legjobb megoldás, ha a személygépjárművet választja a kedves vásárló, hogy a sok beszerzett terméket ne tömegközlekedési eszközön kelljen keresztül hurcolnia a városon.

Személy szerint úgy szoktam összeválogatni az általam kijelölt üzleteket, hogy mind 2 átszálláson belül megközelíthető legyen és lehetőleg a végső úti célom irányába helyezkedjenek el. Ha már egy kis kitérőt kell tennem, vagy kettőnél több átszállással tudnám megoldani, akkor elgondolkodom azon, hogy áttegyem másik napra a dolgok egy részének intézését. A lehető legjobb eset akkor ál fenn, ha munkából hazafele jövet, vagy az egyéb esti elfoglaltságaimra való igyekezetem során el tudom intézni az időigényesebb vagy speciálisabb feladatokat. Gyakran előfordul, hogy csak azért nem a jól megszokott boltba megyek, mert, ha egy másik hasonló feltételekkel működő üzletet találok, ami akkor éppen jobban útba esik, és a vásárolandó termék nem igényel akkora hozzáértést, hogy az elvárt szakmai háttértudásról meg kellene bizonyosodnom a vásárlás előtt.

A múltkor éppen egy külföldön dolgozó barátom hazalátogatása apropóján rendeztünk egy péntek esti elhajlást az egyik régi kedvenc kocsmánkba. Tudtam, hogy volt arrafelé régebben egy motoros bolt, melybe olykor betévedtem egy-egy kiegészítőt vásárolni, de nem voltam abban biztos, hogy még üzemel, így hát rákerestem a neten. Nem csak hogy üzemel, de az óta még szélesebb a választék és nagyobb a készlet darabszám is. Igaz, hogy van nagyon remek webshop-juk is, de én azért jobban szeretem az általam még nem kitapasztalt termékeket először üzletben megtekinteni, és ha már van otthon, vagy az ismerőseim körében olyan termék, mellyel összevethetem, akkor azok után minden további nélkül az internetes választást választom.  Mivel a motoros boltban beszerezni kívánt termék, egészen pontosan egy túramotor oldaltáska csak vasárnap délutánra kellett szülinapi ajándék gyanánt, ezért úgy döntöttem, hogy a pénteki összejövetel előtt betérek a motoros boltba, és részemről alátámasztott bármiféle szakértelem hiányában is beszerzem az adott pillanatban éppen legjobb választásnak tűnő darabot.

Így is tettem hát pénteken, jóval előbb érkeztem a helyszínre, így valóban alaposan körülnézhettem az üzletben. A legkülönfélébb dolgok voltak felsorakoztatva a motoros bolt kirakatában is. Medáloktól kezdve, csizmákon keresztül a táskákig mindenfélét megtalálhattunk. Hosszasan el is nézelődtem az ékszereket illetve táskákat illetően, pedig ilyesmik beszerzésének még csak a gondolata sem fordult meg a fejemben. De nem hazudtolhattam meg női mivoltomat, úgyhogy mindenképpen hosszas céltalan bámészkodással előztem meg a sokkal rövidebb időn belül is elvégezhető folyamatot.

Szerencsére annyi előrelátásom azért volt, hogy az előadó valószínűleg egy nagyobb szakértelemmel rendelkező személy lesz, aki a motor típusát ismerve akár segíteni is tud a választásban, így azt előre kinyomoztam. Valóban egy igazán kedves eladóhoz volt szerencsém, aki két típust is a figyelmembe ajánlott, egyet a kedvezőbb, egyet pedig a prémium árkategóriában. Mivel ajándékba vettem a táskát, ezért most nem az ár, hanem az ünnepelt igényeit szem előtt tartva hoztam meg döntésemet. És mivel az ünnepelt már egészen gyerekkora óta a márkahűség jegyében nevelkedett, és abból nem szívesen hajlandó engedni, ezért nem láttam értelmét az olcsóbb táska megvételének. Ha azonban a saját részemre vásároltam volna, biztosan az ár alapján kedvezőbbnek hittem volna. Minőségbeli különbségek nem voltak, és talán a márka nélküli táska még jobban is nézett ki, illetve egy picit nagyobb is lehetett, ezért biztosan amellett tettem volna le a voksomat. Így viszont megvettem ennek a kedves barátomnak a drágább, de márkás példányt.

Magamnak végül nem is vettem semmit, így is épphogy csak odaértem a megbeszélt időpontra, pedig már két órával korábban a kocsma utcájába kanyarodtam. Nincs mit tenni, hiszen ilyen az, ha az ember újra betér az általa már régóta kedvelt üzletek egyikébe.