Bababarát kocsma

A nagy átalakítás óta nem merült fel bennünk újabb renoválás igénye. Egészen addig, amíg meg nem jelentek nálunk az első babakocsis apukák. Persze most biztos sokan ítélkeznek, hogy milyen szülő az, aki kocsmába hordja a gyerekét, de őszintén szólva mi semmi kivetni valót nem találunk benne. Épp ellenkezőleg, támogatjuk őket, ezért döntöttünk úgy, hogy építünk egy kis rámpát, hogy egyszerűbben megközelíthetőek legyünk az utca felől és ezzel is megmutassuk, hogy szívesen fogadjuk a kisgyermekes szülőket is.

Az alapvető félreértés a témában a kocsmák körüli sztereotípiákból adódik. Az idejáró vendégkör sokszor nem a fogyasztás, hanem a társaság, vagy épp az igen népszerű velős pirítós miatt jön. Egy korsó sör egyébként még kisgyerek mellett is belefér, de a legtöbben inkább az alkoholmentes kínálatból választanak, amit épp emiatt folyamatosan bővítünk. Sok szülő szereti nálunk tölteni az idejét, úgyhogy sokszor itt találkoznak a Barkában.

Hogy gond nélkül begördülhessenek hozzánk a legmodernebb, legdivatosabb babakocsik is, egy fa rámpát fogunk barkácsolni minden lépcső szélére. Reméltük, hogy megússzuk két fa deszkával a két kerékpárnak, de a legjobb babakocsik között soknak három kereke van, vagyis elöl középen található egy kerék. Ilyen babakocsija van egyébként a kedvenc törzsvendégünknek is, és meg kell mondjam, elég komoly jármű. Hatalmas kerekeken gurul, így a küszöbök nem akasztják meg a kocsit, csak egy kicsit feldobják az utast. Egyszer poénkodtam, hogy nehogy sör ömöljön a babakocsira, de kiderült, hogy a legtöbb részén levehető és mosható a huzat. Nyilván nem arra számítottak a tervezők, hogy sört kell belőle kimosni, de a gyakrabban és reálisabban előforduló étel- és italfoltok is ugyanilyen könnyedén tisztíthatóak ki az anyagból.

Úgy tűnik, ezek a babakocsik tényleg nagyon praktikusak, a tervezők mindenre gondolnak. Többször előfordult már, hogy két anekdota között kellett a vendégemnek tisztába tennie a kicsit. Amikor ilyen helyzet állt elő, az apuka csak lekapta a pelenkázó táskát, ami a babakocsira van általában akasztva, és már ment is az erre elkülönített asztal felé, hogy rendbe rakja a bébit. Amikor kész volt, csak visszaakasztotta a táskát, amiben minden, ehhez a művelethez szükséges felszerelés könnyedén elfér.

Egy esős napon az időjárásra hivatkozva próbáltam marasztalni vendégemet néhány ital erejéig. Azzal érveltem, hogy nem jó ötlet kivinni a gyereket ilyen időben, hiszen senkinek sem jó, ha elázik. Gyorsan érkezett a válasz, miszerint ez a babakocsi bizony olyan esővédővel rendelkezik, amin aztán nem szökik át egyetlen csepp sem.

Bár emiatt aznapra elvesztettem az egyik legkedvesebb vendégemet, egészen biztos, hogy a jövőben az új babakocsi-kompatibilis bejáró sok másikat vonz majd. Emellett tervben van egy kis játszósarok kialakítása is, de még nem döntöttük el, hogy a kerthelyiségben legyen ez, vagy inkább bent. A kertben hideg lehet, bent viszont a mosdók mellett lenne csak hely, ami nem túl szerencsés, ellenben itt jobban rálátnak a szülők a gyerekekre.

A lényeg, hogy hamarosan bababarát kocsma leszünk, és szeretettel várjuk a babakocsival érkező szülőket is a Barkában!